Neem contact met ons op +32 470 02 96 15 of mail naar info@ebikestogo.be

Routes Begeleid

Fietsroutes door de Voerstreek en omstreken met gids

 

Uniek in de Voerstreek, fietsen onder begeleiding van een authentieke Voerense gids. Deze heeft voor u 5 fietsroutes uitgestippeld variërend van 25 km tot 50 km.

Dit is zowel voor een halve als voor een hele dag mogelijk.

Beschikbaarheid en prijs op aanvraag.

Al het goeds dat het Land van Herve ons te bieden heeft

Op deze fietstocht rijden we langs weggetjes met mooie vergezichten, tussen boomgaarden en weides met mals gras waar de koeien, als ze niet grazen, liggen te herkauwen in de lommer van een boom. We passeren oude boerderijen, vervallen kasteeltjes, bronnen, proeven de plaatselijke wijn van Dalhem of bezoeken een bierbrouwerij.

Van oudsher staat het Land van Herve bekend om zijn producten: melk, boter, kaas, appels, peren, siroop, cider, vlees, wijn… Er werden zelfs trein- en tram sporen aangelegd speciaal om al dat goeds naar de stad te brengen. Dit hebben we te danken aan diverse ijstijden: strakke winden zetten metersdikke pakketten leem af, waarvan de restanten nog altijd zorgen voor vruchtbaarheid. De Cisterciënzerabdij Val-Dieu heeft bij het ontginnen van de omliggende gronden een grote rol gespeeld.

Het land was verdeeld onder verscheidene heren, regelmatig waren er conflicten, waar de boeren telkens weer de gevolgen van droegen. Het stadje Dalhem (enkel een voorschoot groot) brengt dit stukje geschiedenis tot leven.

Wat kan er onderweg bezocht worden:

Het station van Hombourg

De brouwerij van Hombourg

Abdij van Val-dieu

Dalhem

Wijnproeverij in Dalhem

Van Napoleon tot Keizer Willem

Op deze fietstocht rijden we door het land waar de Duitse troepen in augustus 1914 de neutraliteit van België verbraken, we kruisen een aantal keer de spoorlijn Tongeren- Aken, door de Duitser aangelegd in volle oorlogstijd, om uiteindelijk via het Drielandenpunt (het hoogste punt van Nederland) in Kelmis uit te komen (het vroegere Neutraal Moresnet).

Ooit was het Drielandenpunt bij Vaals een vierlandenpunt! Nadat Napoleon verslagen en verbannen was, moesten de grenzen hertekend worden; daar gingen nogal wat besprekingen van de Grote Heren aan vooraf, gepaard met veel bombarie en lekker eten en drinken. Ze werden het eens over hoe de grens moest lopen tussen het huidige Duitsland  en de Nederlanden, behalve een klein gebiedje net onder Vaals; amper een zakdoek groot. De Nederlanden wilden de grens graag een paar honderd meter meer naar het oosten hebben, de Duitsers hadden hem graag een paar honderd meter meer naar het westen.

Waar ging het allemaal om? Wel in dat gebied kwam zink aan de oppervlakte en net een paar jaar ervoor had men ontdekt hoe men dat zink kon winnen, wat grote mogelijkheden bood voor de toekomst.

Omdat de grote heren het er niet over eens werden werd er besloten om er een ministaatje van te maken: Neutraal Moresnet was geboren!Toen België ontstond kwam er een vierde land bij! Tot de 1ste wereld oorlog alles danig overhoop wierp in onze contreien.

Van op de kammen kunnen we genieten van weidse uitzichten om dan weer in de dalen langs pittoreske dorpjes te rijden.

Wat kan er onderweg bezocht worden:

Kruisweg “a gen Ekske”

Museum rond de eerste wereldoorlog te Moresnet

Museum over Neutraal Moresnet en de zinkwinning

Amerikaans kerkhof (2de wereldoorlog)

Drielandenpunt

Verder terug in de tijd, dieper onder de grond

Op deze fietstocht meanderen we door het prachtige Land van Herve, rijden langs oude groeves van mergel, zandsteen,… om uiteindelijk te belanden bij de steenkoolmijn van Blegny.

We staan met beide voeten stevig op de grond. Zo lijkt het wel, maar! Die ondergrond is steeds in beweging, hij wringt en trekt en dan kan het zomaar gebeuren dat er breuken ontstaan en dit maakt onze streek juist zo interessant: op enkele kilometers afstand ga je miljoenen jaren door de tijd: Van ijstijden tot oude zeebodems tot je uiteindelijk in de tijd van de dinosauriërs beland: het carboon (het steenkooltijdperk).

Wat kan er onderweg bezocht worden:

Bezoekers centrum Voeren

Val-Dieu met bijliggende groeve en aanpalend park

De steenkoolmijn van Blegny

Onze streek in de tweede wereldoorlog

Op deze fietstocht bezoeken we een van deze boerderijen waar ze met de spullen, achtergelaten door de Amerikanen, en andere naderhand verzamelde spullen, een waar museum ingericht hebben.

Toen er een eind leek te komen aan die zware jaren van bezetting deed het Duitse bezettingsleger een wanhopige poging om alsnog de oorlog te winnen: het Ardennenoffensief.

Op zondag gingen de mensen op de hoogte bij Henri-Chapelle kijken naar het verloop van deze zware slag; van daar uit kon men namelijk de rook van de gevechten zien en het geluid horen!

Vele Amerikaanse soldaten lagen ingekwartierd bij boeren uit onze streek en hebben goede herinneringen aan de ontvangst die ze daar kregen. Andersom zijn er nu nog mensen die met warme gevoelens terug kijken naar die spannende tijden en al dat nieuws waar ze via deze Amerikaanse jongens kennis mee maakten.

Ook gaan we langs het Amerikaanse kerkhof van Henri -Chapelle en rijden we langs plaatsen die dit verhaal meer diepte geven.

Wat kan er onderweg bezocht worden:

Amerikaans kerkhof Henri-Chapelle

Het Remember museum Clermont (5€)

De spoorweg viaduct van Moresnet

Restanten van de Siegfried linie

Van oerknal tot Romeinen

Op deze fietstocht doorkruisen we het mooie Voerdal, verkennen we een aantal Nederlandse buurdorpen om dan te eindigen in het mooie Savelsbos waar een ondergrondse vuursteenmijn is ontdekt van wel 5000 jaar oud.

We fietsen op deze tocht over de zeebodem! En niet zo maar een zeebodem: maar liefst een 65 miljoen jaar oude! Vandaar dat de prehistorische mens regelmatig onze streek aandeed, want in die oude zeebodem vond hij de vuursteen die zo gegeerd was om te gebruiken voor werktuigen en wapens. Door de dikke lösslaag die hier voorkomt was het ook nog eens een vruchtbare streek, en dat de Romeinen dat al wisten bewijzen de vele villa’s die hier in onze streken zijn opgegraven!

Wat kan er onderweg bezocht worden:

Uitkijktoren in Mesch

Vuursteenmijn van Rijckholt

Gallo-Romeins museum van Berneau

Bezoekerscentrum Voeren

De tuin van Maria op de Schophemerhei